lørdag 18. juni 2016

Ostepai med rabarbra og litt om næringsinnhold i rabarbra

Ostepai med rabarbra
Paideig:
300 g hvetemel - eller speltmel
200 g smør - eller 100 g smør og 100 g kesam original
100 g melis
1 egg
1 ts bakepulver
Fyll: Ostekrem
300 g cottage cheese
1 egg
50 g smeltet smør
20 g maisennamel
40 g sukker
1 ts vaniljesukker
Rabarbrafyllet:
200 - 300 g renset og finskåret rabarbra
20 g sukker
1 ss maisenna
Fremgangsmåte:
Kna sammen deigen og sett den kaldt i en time. Kjevle eller klem paideigen utover i en paiform ca 27 cm i diameter. Lag en kant på ca 3 cm høyde av deigen. Bland ostefyllet ved hjelp av stavmikser eller foodprocessor for å glatte ut cottage cheesen. Rens og skjær rabarbraen i små biter. Bland sukker og maisenna med rabarbraen og fordel det oppi paiskallet. Hell deretter ostefyllet over. Stekes midt i ovnen ved ca 180 gr i 35-40 min. i vanlig stekovn. I varmluftovn kan du f.eks. doble oppskriften og lage to paier som stekes samtidig på 170 gr i 30-40 min.
Serveres lun med iskrem eller vaniljesaus. Pynt gjerne med mynteblader eller sitronmelisse.

Rabarbra (Rheum rhabarbarum) kom til Norge på 17-tallet og er egentlig en grønnsak - som vi gjerne bruker som om den var en frukt. Den egner seg meget godt til fyll i kaker og paier, og til suppe, saft, syltetøy og grøt/kompott. Rabarbra er hardfør og lett å dyrke. Den rabarbraen som har røde stilker, jordbærrabarbra, har litt mindre innhold av oksalsyre og eplesyre enn den med grønne stilker. Oksalsyre kan nøytraliseres med melkeprodukter, så å spise rabarbrakompott med melk - eller rabarbrapai med vaniljesaus eller is på er perfekt. Rabarbra inneholder kalium, kalsium, magnesium, vitamin C og vitamin A. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar