tirsdag 31. mai 2016

Grand finale med sorte tulipaner!

Den sorte tulipanen (Tulipa Queen of Night) kommer ganske sent på våren, men den kommer godt - som en "Grand finale".

Nærmere sort farge kommer man vel ikke i blomsterverdenen - enn med den sorte tulipan!

Sorte tulipaner med hvit duppesoleie i bakgrunnen - ganske stilig med sort og hvitt!

Her har jeg satt sorte og rosa tulipaner sammen - og det ble da ganske lekkert! Den rosa tulipanen heter Tulipa Menton og er også en sentblomstrende tulipan. Når man skal plante to farger med tulipaner som er tenkt å skulle blomstre samtidig, må man velge enten to tidligblomstrende - eller to sentblomstrende tulipaner - og deretter håpe det beste :)

søndag 29. mai 2016

Søtkirsebærtreet blomstrer overdådig i år!

Søt-kirsebærtreet (Prunus avium) blomstrer fantastisk i år! For hvert år siden planting av treet for 13 år siden, har det kommet flere blomster og dermed også flere deilige, søte bær. 

Vi har jo arvet huset og hagen etter min mormor og morfar og jeg forsøker å gjenskape stemningen i hagen til mormor - som var svært hageinteressert. Like i nærheten av der hvor vårt nye søtkirsebærtre står, stod mormors gamle tre. Jeg har et nydelig sommerminne fra en varm juli-dag da jeg var i 11 års-alderen - hvor jeg hadde klatret opp i mormors søt-kirsebærtre og satt og spiste søte bær av hjertens lyst! Jeg håper at mine barnebarn skal få oppleve det samme med mitt kirsebærtre!

Om våren - i april, får treet litt kugjødselkompost, og i mai får det litt pelletert hønsegjødsel, men utover det, er treet slett ikke kravstort - det blomstrer og produserer mange søte bær uten at jeg trenger å gjøre noen større innsats.

Gjennom kirsebærtreet ser vi her sjøen. Det er deilig å bo så nært sjø og strand, men denne nærheten gjør også at det blir nokså værhardt her på Trøndelagskysten om vinteren.

fredag 27. mai 2016

Påskeliljer og stemor kler hverandre

Disse påskeliljene (Narcissus) satte jeg ned høsten 2005. Jeg er svært fornøyd med dem, for de kommer igjen årvisst.

Dessuten sprer de seg litt for hvert år - og det kan de gjerne få gjøre under syrinbusken. Sol får de nok av, for påskeliljene blomstrer før bladene har kommet ut på syrinen.

Her er det plantet påskeliljer og mini-stemorsblomster (Viola tricolor) sammen i en sinkpotte/kurv. Det er hyggelig å lage små stilleben i hagen av blomsterkrukker som jeg kan flytte litt rundt på!

Mini-stemor og påskeliljer mot en blå himmel.

Se, hvordan denne mini-stemoren i en sinkbalje har vokst seg til siden første gang jeg viste den her på bloggen!


Stemorsblomster er nydelige - også på nært hold!


onsdag 25. mai 2016

Derfor elsker jeg - Rosa Brother Cadfael!

Rosa Brother Cadfael er etter min mening, den beste Austinrosen jeg har; den dufter fantastisk søtt og sterkt; den blomstrer hele sommeren og helt til frosten kommer og den vokser kraftig og har sterke greiner.  

Blomstene er vakre i alle sine fasonger, både som knopp, hvor den er mørkere rosa, og som utsprunget, hvor den er lysere rosa med mørkere underside.

R. Brother Cadfael ble plantet i Austin-rosebedet mitt i 2011, den har vokst godt og stortrives her i vårt kystklima - ytterst på Trøndelagskysten.

R. Brother Cadfael kom med nye roser i høstregnet 20.oktober i fjor. I tillegg til at den er vakker, har den de moderne rosenes fordeler med at den remonterer (gjenblomstrer) svært godt gjennom sommeren - og til langt utover høsten. Dette er en av mine yndlingsroser!

tirsdag 24. mai 2016

Hageballblom lyser som ei sol i hagen

Denne hage-ballblomen (Trollius) har en nydelig varm-gul farge. Jeg har også en lysere gul ballblom, men den er ikke kommet i blomst enda.  

Denne hage-ballblomen blomstrer allerede i mai og liker best å stå i litt fuktig og næringsrik jord. Årets vår har vært svært fuktig, men det ser ut til at ballblomen trives i det kjølige, våte været!

Jeg synes at denne varm-gule hage-ballblomen står godt til lilla og dyprøde tulipaner. Min mormor kalte ballblomen for egge-blomme - og det er visst et vanlig navn her i Trøndelag. 

søndag 22. mai 2016

Pioner - hvordan skal de plantes?

Silkepionen Kansas (Paeonia lactiflora "Kansas") strutter av styrke og skjønnhet. Silkepioner har blitt dyrket i Norge siden 1800-tallet og passer derfor svært godt i en gammel hage som vår, som er fra 1926. 

Silkepionen Bowl of Beauty (Paeonia lactiflora "Bowl of Beauty) er den aller vakreste jeg kan tenke meg! Pioner er kalkelskende planter og vil ikke ha torvjord, som er for sur for dem. Pioner kan være litt vanskelige å få til å blomstre det samme året som du planter dem. Se tips nedenfor!

 Her får du noen tips som kan hjelpe dem i gang med blomstringa: Pioner må ikke plantes for dypt, ha kun 3 - 5 cm jord over knollene. Strø gjerne på litt granulert kalk om våren. Hvis du er så heldig å ha sandjord med skjellsand i hagen, kommer pionene til å stortrives! Vann godt ved planting.

Pass på at pionen ikke kommer dypere i jorda enn den stod i potta du kjøpte den i! Plasser gjerne pionen i en slak skråning, eventuelt kan du plante pionen i en forhøyning, slik at den ikke blir stående i vann om vinteren.

torsdag 19. mai 2016

Deilig rabarbrakake og litt om rabarbraen min!

Oppskrift på rabarbrakake
4 egg
350 g sukker
350 g smelta smør
3 dl melk
600 g fint speltmel eventuelt hvetemel
4 ts bakepulver
Fyll:
700 g rabarbra, renset og kuttet i biter på ca. 2cm
1 ss maizena
1 ss sukker
1 ts malt kanel
1 ts vaniljesukker
-----------------------------
Ca. 1 ts kanel og 1ss sukker til å strø på toppen av kaka.

Fremgangsmåte:
Pisk egg og sukker godt. Ha oppi smelta smør skiftevis med speltmel med bakepulver og melk. La det være igjen litt smør i kasserollen til å smøre ovnsskuffa. Hell røra i ovnsskuffa.
Ha rabarbra, sukker, kanel, maizena og vaniljesukker i en pose og rist godt. Fordel rabarbraen utover kaka og klem den nedi i kakerøra med en skje. Strø på sukker og kanel. Stek skuffkaka midt i ovnen på 180 gr. i ca 40 min.
------------------------------
Kaka blir like god etter frysing, men det er lurt å dele opp i passende kakestykker før frysing.


Mmm, deilig kake! Passer godt til både te og kaffe.
Mormors rabarbra må være plantet for mer enn 90 år siden. Etter å ha blitt flyttet til et lunt og solrikt sted, skulle en tro at den var en ungdom fortsatt! Den vokser og trives og holder oss med alt vi trenger av rabarbra hele året. Før St. Hans river jeg forsiktig av de fleste stenglene. Noen bruker vi med én gang - til rabarbrasyltetøy, rabarbrasuppe, rabarbragrøt og rabarbrakake. Resten fryser jeg ned i passende porsjoner på ca 500-700 g - renset, vasket og kuttet i ca 2 cm lange biter. Sukker behøves ikke for frysing.

tirsdag 17. mai 2016

Røde tulipaner og selskapelig pusekatt på 17.mai!

Håper dere alle har en fin 17.mai - i både inn- og utland! I dag ville jeg gjerne ha bilder av røde tulipaner til hagebloggen, men pusen Ludvig ville visst helst være med på alle bildene :) 

Denne nydelige røde tulipanen heter Jimmy.

Når jeg planter tulipanløker, setter jeg dem oftest i en gruppe. Jeg synes de kler hverandre best i gruppe - og at det ikke blir så vellykket når de plantes i en lang rekke.

Tulipanen Jimmy er vakker når sola skinner gjennom de tynne kronbladene.

søndag 15. mai 2016

Mine vårfavoritter - tulipanene!

Tulipanene er virkelig mine vårfavoritter. Når tulipanene kommer, har jeg virkelig følelsen av at nå er våren kommet. Her er den vakre Angèlique-tulipanen, fylt og frodig!

Tulipaner kan også være fine i sammenplanting med andre tidlige løkblomster - slik som her med vipeegg (Fritillaria meleagris). Tulipanen er Red Riding Hood, den er fylt og har en nydelig rødfarge.

Her har jeg satt to farger tulipaner sammen - og håpte at de ville blomstre samtidig - og det gjorde de sannelig! Den lyse ferskenfargede tulipanen er Menton og den mørke er Queen of Night.

Den bakerste lilla, fylte tulipanen heter Tulipa purple jacket. Den rosa og hvite som står fremst er helt nydelig og også fylt, men her har navnet kommet bort. Hvis du har lyst til å se flere hagebloggeres vårfavoritter, kan du gå inn på www.blandrosorochbladloss.blogspot.no

fredag 13. mai 2016

Tulipan i solnedgangs-farger!

Denne nydelige, oransje tulipanen heter "Prinses Irene" og er en Triumph-tulipan av de aller beste! Den har en litt neddempet oransje-farge med mørkere felt på yttersida av kronbladene. 

Det er noen som sier at de ikke kan tenke seg å ha noen oransje blomster i hagen, men jeg synes oransje lyser opp i hagen!

Det er mange som kaller denne tulipanen en solnedgangs-tulipan - og det synes jeg passer godt. Bare sammenlign med bildet av solnedgangen på det siste bildet!

 Oransje passer godt sammen med de bronsefargede bladene til Koreabronseblad, som er i ferd med å komme opp bak tulipanene. Denne tulipanen lukker seg når sola ikke skinner - og åpner seg når det er full sol!

Her er solnedgangen avbildet fra vår loftsstue - og fargene i solnedgangen er da slett ikke ulik tulipanen "Prinses Irene"!

onsdag 11. mai 2016

Nellik flytende i vann i en glass-skål - enkelt og delikat

Blomster flytende i vann er en enkel og delikat dekorasjon. Her har jeg brukt lys rosa nelliker, hvor stilkene er kuttet like under blomstene. 

Både nelliker og roser holder seg lenge flytende i vann. Med en romantisk, gammeldags brodert duk med "Mille fleurs"- broderier på bordet, blir dette svært så romantisk!

mandag 9. mai 2016

Nå kommer tulipanene - de botaniske tulipanene blomstrer aller først!

Denne botaniske tulipanen (Tulipa Praestans Fusilier) kommer tilbake år etter år. Den forsvinner slett ikke slik som enkelte andre tulipantyper har en tendens til å gjøre, men gleder oss med rikere blomstring for hvert år. Dette skyldes nok at det er en såkalt botanisk tulipan, som betyr at den er en opprinnelig art, som ikke er krysset frem.  

Pusen Ludvig følger meg overalt i hagen - og ruller seg gjerne i tulipanene!

Jeg synes tulipanene tar seg best ut om de plantes i grupper som her - og ikke i en lang rekke.
Denne tulipanen er alltid den første til å blomstre i min hage. Den har en nydelig rødfarge og det kommer en stengel med flere blomster fra hver løk. De botaniske tulipanene er oftest lavere enn andre tulipaner - og denne her blir bare 20 cm.

lørdag 7. mai 2016

Kuleprimula blomstrer så fint i hagen min nå

Hvit kuleprimula (Primula denticulata "Alba") blomstrer så lekkert i hagen min nå! Den trives godt i både halvskygge og sol - det viktige er at den står på et sted der jorda ikke tørker helt ut. Den blomstrer tidlig om våren - i april - mai, og deretter visner blomsten ned, mens bladene fortsetter å vokse helt til høsten, da de også visner helt ned. 

Ettersom den er ferdig med blomstringen ganske tidlig, synes jeg det er smart å plassere den ved en staude som kommer litt sent og får store blader, slik som bronseblad eller hosta. Dette nabolaget vil gi litt skygge etter avblomstring og vil dermed hindre at kuleprimulaen tørker ut i en varm sommer.

Kuleprimula (Primula denticulata) finnes i flere farger, både hvit, fiolett og lys lilla som her på bildet. Den trives både i halvskygge og i full sol, d.v.s. den må ha fra 3 til 6 timer sol. 

Kuleprimulaen kommer opprinnelig fra Himalayas sletter, men trives riktig godt også ved sjøen her på Uthaug! Den sprer seg lett med frø - noen vil si for lett! Den har ikke så dype røtter, så det er lett å ta opp overskuddet og gi det bort til gode hagevenner.